Puree z czerwonej soczewicy

Dla wszystkich poszukujących odmiany na talerzu. Delikatny orientalny akcent, który z powodzeniem możemy podać zamiast klasycznego puree z ziemniaków.




Składniki:

  • 1/2 szklanki soczewicy
  • 2 małe szalotki
  • 2 suszone pomidory
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • szczypta ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu)
  • 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Przygotować garnek z grubym dnem. Szalotki i suszone pomidory posiekać w kosteczkę, rozetrzeć w moździerzu kolendrę i kumin. Szalotki wrzucić na rozgrzewającą się oliwę (temperatura nie powinna być za wysoka, łatwo się przypalają), dodać pomidory oraz kolendrę i kumin. 
Kiedy przyprawy uwolnią swój aromat dorzucić soczewicę i zalać 1 szklanką bulionu, dodać koncentrat pomidorowy. W miarę jak płyn będzie się redukował dolewać 2 szklankę bulionu.
Gotować 20-30 minut na małym ogniu.
Przyprawić papryką oraz solą i pieprzem do smaku.



Komentarze

Popularne posty