Francuskie poduszeczki
Ciasto francuskie w wersji wytrawnej. Banalne w przygotowaniu, a smak ma niebiański...
Ostrzegam! Jeżeli zamierzacie je postawić na stole z przekąskami na imprezie, to lepiej od razu przygotujcie więcej porcji, bo bardzo szybko zaczną znikać!
Ostrzegam! Jeżeli zamierzacie je postawić na stole z przekąskami na imprezie, to lepiej od razu przygotujcie więcej porcji, bo bardzo szybko zaczną znikać!
Składniki:
Opakowanie ciasta francuskiego
80 g szynki lun innej wędliny
100 g żółtego sera
szalotka
łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
jajko
mały kubeczek kwaśnej śmietany 18%
sól i pieprz
masło do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Formę do muffinek wysmarować masłem i wyłożyć wyciętymi kwadratami, tak aby rogi wystawały ponad foremki.
Szynkę pociąć na drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce, szalotkę posiekać.Wymieszać ze szczypiorkiem i porozkładać do foremek.
Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy do każdej foremki.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Podawać ciepłe.
Przekąski doskonale komponują się z kremowym sosem curry
Komentarze
Prześlij komentarz