Pieczony camembert
Eleganckie i efektowne danie. Świetnie sprawdzi się na romantycznej kolacji lub jako wykwintna przystawka.
Składniki:
2 sery camembert
2 jabłka
Świeżo mielony pieprz
ostra papryka
musztarda
ocet winny lub jabłkowy
olej arachidowy
około 20 pokruszonych orzechów włoskich
1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki
oliwa z oliwek
gałązka świeżego rozmarynu
rukola
alkohol wysokoprocentowy
Przygotowanie:
Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i chili. Delikatnie wymieszać.
Do niedużej miski dodać 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu winnego i 5 – 6 łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstał winegret.
Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Rozpakowane sery zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki.
Sery włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut.
Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy. Na zimny tłuszcz położyć kawałki bagietki skórką do góry. Bagietkę polać z góry odrobiną oliwy. Do smaku doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Do bagietki dodać listki rozmarynu. Całość przemieszać, starając się nie połamać pieczywa.
Smażyć 2 – 3 minuty. Odstawić patelnię na bok.
Na talerzu ułożyć rukolę. Posypać orzechami włoskimi. Na wierzch położyć wcześniej przygotowane jabłka.
Camembert wyjąć z piekarnika i położyć na talerzach. Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki.
Sałatkę polać sosem winegret.
Flambirowanie camembertu (opcjonalne):
Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze.
Podgrzać kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polać 2 łyżkami sery i podpalić zapalniczką. Alkohol wyparuje i płomień zaraz zgaśnie.
Składniki:
2 sery camembert
2 jabłka
sok z cytryny
sól i pieprzŚwieżo mielony pieprz
ostra papryka
musztarda
ocet winny lub jabłkowy
olej arachidowy
około 20 pokruszonych orzechów włoskich
1/2 bagietki francuskiej pokrojonej w grube słupki
oliwa z oliwek
gałązka świeżego rozmarynu
rukola
alkohol wysokoprocentowy
Przygotowanie:
Jabłka pokroić w ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne i włożyć do miski. Skropić sokiem z cytryny, doprawić solą, pieprzem i chili. Delikatnie wymieszać.
Do niedużej miski dodać 1 łyżkę musztardy, 2 łyżki octu winnego i 5 – 6 łyżek oleju arachidowego. Wszystko dokładnie wymieszać trzepaczką, aby powstał winegret.
Doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Rozpakowane sery zawinąć w folię aluminiową tworząc saszetki.
Sery włożyć do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C na 10 minut.
Na patelnię wlać 3 łyżki oliwy. Na zimny tłuszcz położyć kawałki bagietki skórką do góry. Bagietkę polać z góry odrobiną oliwy. Do smaku doprawić szczyptą soli i pieprzu.
Do bagietki dodać listki rozmarynu. Całość przemieszać, starając się nie połamać pieczywa.
Smażyć 2 – 3 minuty. Odstawić patelnię na bok.
Na talerzu ułożyć rukolę. Posypać orzechami włoskimi. Na wierzch położyć wcześniej przygotowane jabłka.
Camembert wyjąć z piekarnika i położyć na talerzach. Wokół ułożyć kawałki usmażonej bagietki.
Sałatkę polać sosem winegret.
Flambirowanie camembertu (opcjonalne):
Z sera odkroić skórkę z wierzchu, aby odsłonić rozpływające się wnętrze.
Podgrzać kilka łyżek alkoholu. Gdy będzie gorący, polać 2 łyżkami sery i podpalić zapalniczką. Alkohol wyparuje i płomień zaraz zgaśnie.
Komentarze
Prześlij komentarz