Sałatka Cezar
Za twórcę tej sałatki uważa się Caesara Cardiniego, włoskiego kucharza. Cardini wymyślił tę sałatkę w roku 1924, kiedy pewnego dnia w kuchni skończyły mu się zapasy i musiał ugotować coś z tego, co mu zostało w spiżarni.
Przez lata powstawały przeróżne wersje tej sałatki, ale jej podstawą zawsze pozostają sałata rzymska, grzanki oraz parmezan.
3 fileciki anchois
2 ząbki czosnku
1 jajko,
2 ½ łyżki soku z cytryny,
1 łyżka musztardy dijon,
sól i pieprz
½ szklanki oliwy z oliwek
sałata rzymska
pierś kurczaka
2 jajka (Jeśli chcesz, żeby sałatka była delikatniejsza, możesz użyć jaj przepiórczych)
2 łyżki tartego parmezanu
pieczywo na grzanki
kilka pomidorków koktajlowych
3 fileciki anchois
2 ząbki czosnku
1 jajko,
2 ½ łyżki soku z cytryny,
1 łyżka musztardy dijon,
sól i pieprz
½ szklanki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
Kurczaka myjemy i kroimy na małe kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i smażymy kurczaka na złoty kolor. Odstawiamy na bok.
Pieczywo kroimy w kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i wrzucamy pieczywo. Smażymy aż cała oliwo zostanie wsiąknięta, a grzanki będą chrupiące.
Do miski wkładamy rozdrobnione anchois, przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko (należy je wcześniej sparzyć przez minutę we wrzątku), sok z cytryny oraz musztardę miksujemy powoli dolewając oliwę. Sos doprawiamy szczyptą soli i pieprzu.
W miskach układamy porwaną na mniejsze kawałki sałatę, posypujemy parmezanem, dodajemy kurczaka, jajka przecięte na połówki lub ćwiartki oraz pomidorki. Polewamy sosem i posypujemy grzankami.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz