Tabbouleh
Tabbouleh to orzeźwiająca libańska sałatka, pachnąca wiosną i świeżymi ziołami. Idealna do potraw z grilla, na upalne dni lub zdrowy lunch :) Istna bomba witaminowa!
½ szklanki kuskusu albo bulghuru
2 pęczki natki pietruszki
1 pęczek świeżej mięty
3 pomidory
1 cebula dymka
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Przygotowanie:
Kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić, aż napęcznieje. Kiedy przestygnie schłodzić w lodówce.
Pomidory sparzyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Pietruszkę, miętę oraz dymkę drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce razem z kaszą.
Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i doprawić solą do smaku. Sałatkę podawać schłodzoną.
Składniki:
½ szklanki kuskusu albo bulghuru
2 pęczki natki pietruszki
1 pęczek świeżej mięty
3 pomidory
1 cebula dymka
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki soku z cytryny
sól do smaku
Kuskus zalać wrzątkiem, przykryć i odstawić, aż napęcznieje. Kiedy przestygnie schłodzić w lodówce.
Pomidory sparzyć, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić w drobną kosteczkę. Pietruszkę, miętę oraz dymkę drobno posiekać. Wymieszać wszystko w misce razem z kaszą.
Skropić sokiem z cytryny, polać oliwą i doprawić solą do smaku. Sałatkę podawać schłodzoną.
Komentarze
Prześlij komentarz