Aromatyczny kurczak pieczony z pomidorkami i czosnkiem
Uwielbiam zapach tego dania rozchodzący się po kuchni. Mięso pieczone w ten sposób jest bardzo kruche, a warzywa stanowią doskonały dodatek, pieczony czosnek staje się mniej ostry i dosłownie rozpływa się w ustach.
Składniki:
4 podudzia kurczaka
200 g pomidorków koktajlowych
1 mała główka czosnku
2 czerwone cebule
3 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 duża szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz
2 łyżki oleju
3 ziemniaki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc).
Piekarnik rozgrzać do 170°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, pomidory, ziemniaki (obrane i pocięte w plastry), ząbki czosnku, cebulę pociętą w piórka i rozmaryn.
Piec przez około 1,5 h.
Składniki:
4 podudzia kurczaka
200 g pomidorków koktajlowych
1 mała główka czosnku
2 czerwone cebule
3 gałązki rozmarynu
1 łyżeczka tymianku
1 duża szczypta słodkiej papryki
sól i pieprz
2 łyżki oleju
3 ziemniaki (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny (najlepiej na noc).
Piekarnik rozgrzać do 170°C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kurczaka, pomidory, ziemniaki (obrane i pocięte w plastry), ząbki czosnku, cebulę pociętą w piórka i rozmaryn.
Piec przez około 1,5 h.
Komentarze
Prześlij komentarz