Pomidory faszerowane wieprzowiną z pieprzem syczuańskim
Nadeszło lato, a wraz z nim pyszne soczyste pomidory. W tej odsłonie są bardzo sycące, a dodatek pieprzu syczuańskiego daje lekką nutkę orzeźwienia.
Składniki:
4 duże pomidory
400 g mielonej wieprzowiny
2 małe szalotki
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego w ziarenkach
1/2 łyżeczki płatków chili
1/2 pęczka natki pietruszki
sól
olej do smażenia
mozzarella (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Szalotki i czosnek drobno posiekać. Na suchej, rozgrzanej patelni prażyć ziarenka pieprzu do momentu kiedy uwolnią aromat. Następnie rozetrzeć je w moździerzu.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulki, kiedy będą już szkliste dorzucić czosnek, a po chwili mięso mielone. Doprawić pieprzem syczuańskim, płatkami chilli oraz solą. Smażyć do momentu kiedy mięso przestanie być surowe. Pod koniec smażenia dodać posiekaną natkę pietruszki.
Piekarnik rozgrzać do 180°C. Z pomidorów odciąć czubki i delikatnie wydrążyć miąższ łyżeczką. Do pomidorów nałożyć farsz i przykryć plastrami mozzarelli oraz odciętymi częściami. Piec przez około 30 minut.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz