Krokiety z farszem z piersi kurczaka, boczniaków i suszonych pomidorów
Chrupiące, z aromatycznym farszem, sycące... przepyszne!
To danie doskonale sprawdzi się jako domowa mrożonka, wystarczy wyciągnąć z zamrażalnika, odgrzać w piekarniku i gotowe ;)
Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, oprószyć chili, solą i pieprzem. Boczniaki opłukać i pokroić.
Farsz:
2 piersi z kurczaka
250g boczniaków
2 szalotki
200ml passaty pomidorowej
kilka suszonych pomidorków
mały pęczek pietruszki
zioła prowansalskie
chilli
sól i pieprz
Naleśniki:
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1,5 szklanki mąki
szczypta soli
2 jajka
2 łyżki roztopionego masła
Dodatkowo:
0,5 szklanki mąki
2 jajka
0,5 szklanki bułki tartej
olej do smażenia
Kurczaka umyć i pokroić w drobną kostkę, oprószyć chili, solą i pieprzem. Boczniaki opłukać i pokroić.
Szalotki posiekać, suszone pomidory pokroić na mniejsze kawałeczki.
Na dużej patelni rozgrzać olej, krótką chwilę podsmażać szalotki i suszone pomidory, dodać kurczaka i zarumienić.
Kurczaka odsunąć na bok patelni i dodać boczniaki. Smażyć aż odparują większość wody, a następnie wlać passatę pomidorową i zmniejszyć ogień. Doprawić ziołami prowansalskimi i gotować do czasu aż płyn się zredukuje. Na koniec dodać posiekaną natką pietruszki.
W międzyczasie przygotować naleśniki. W naczyniu dokładnie wymieszać wszystkie składniki (najlepiej blenderem) i odstawić na około 10 minut. Po tym czasie dobrze rozgrzać patelnię i smażyć cienkie naleśniki. Układać na talerzu jeden na drugim, aby nie wyschły.
Na naleśniki nakładać gotowy farsz i zwijać zgodnie ze sposobem podanym poniżej:
Zwinięte krokiety panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku z łyżką mleka i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju.
Do krokietów doskonale pasuje Kremowy sos curry.
Smacznego!
zapewne najsmaczniejsze na świecie
OdpowiedzUsuń