Hamburger inny niż wszystkie

Chyba najlepszy hamburger jaki kiedykolwiek jadłam. Nietypowe połączenie, które pozytywnie was zaskoczy :)



Składniki (na 4 duże hamburgery):
  • 400g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebulka
  • 3 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 4 bułki do hamburgerów 
  • 4 plastry boczku wędzonego
  • mała główka sałaty
  • 2 pomidory
  • domowy ketchup

Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory pokroić w plasterki.
W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok.
Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut.
Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki.
W tym czasie smażyć na patelni 2 jajka.
Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć  je z piekarnika. Posmarować ketchupem, położyć sałatę, pomidora, mięso i boczek. Na to ułożyć smażone jajko i delikatnie przykryć drugą połówką bułki posmarowaną ketchupem.


Komentarze

Popularne posty