Hamburger inny niż wszystkie
Chyba najlepszy hamburger jaki kiedykolwiek jadłam. Nietypowe połączenie, które pozytywnie was zaskoczy :)
Składniki (na 4 duże hamburgery):
- 400g mielonej wołowiny
- 1 mała cebulka
- 3 jajka
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- 4 bułki do hamburgerów
- 4 plastry boczku wędzonego
- mała główka sałaty
- 2 pomidory
- domowy ketchup
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory pokroić w plasterki.
W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok.
Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut.
Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory pokroić w plasterki.
W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok.
Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut.
Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki.
W tym czasie smażyć na patelni 2 jajka.
Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć je z piekarnika. Posmarować ketchupem, położyć sałatę, pomidora, mięso i boczek. Na to ułożyć smażone jajko i delikatnie przykryć drugą połówką bułki posmarowaną ketchupem.
Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć je z piekarnika. Posmarować ketchupem, położyć sałatę, pomidora, mięso i boczek. Na to ułożyć smażone jajko i delikatnie przykryć drugą połówką bułki posmarowaną ketchupem.
Komentarze
Prześlij komentarz