Domowy ser żółty



W smaku jest genialny, bardzo szybko znika, choć z podanych składników otrzymujemy go bardzo dużo :) 

Zdrowo i bez konserwantów, czyli tak jak lubimy najbardziej!

Ważne: przy wyrobie domowych serów najważniejsza jest jakość i świeżość produktów. Jeżeli nie masz dostępu do mleka prosto od krowy lub sera białego od gospodarza, zadbaj o to by produkty kupione w sklepie były wysokiej jakości.



Składniki:

1 kg sera białego (koniecznie z kostki, a nie z wiaderka)
1 litr mleka 3,2% (pasteryzowane, a nie UHT)
100 g masła
1 żółtko (ma nadać ładny kolor, można użyć kurkumy)
1 łyżka soli (dzięki temu ser nie będzie mdły)
1 łyżka octu
1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

Mleko podgrzewamy i dodajemy pokruszony twaróg. Gotujemy na małym ogniu, do czasu aż zauważymy wyraźnie oddzielającą się serwatkę. Po tym czasie ser przecedzamy na drobnym sitku, ale niezbyt mocno, powinien być dość wilgotny.

Na malutkim ogniu w garnku rozpuszczamy masło i dodajemy do niego ser. Smażymy kilka minut do czasu, aż ser zacznie się ciągnąć. Następnie zdejmujemy garnek z ognia i dodajemy sól, żółtko, sodę i na końcu ocet. Ten moment jest trudny o tyle, że w chwili kiedy soda zareaguje z octem należy wszystko szybko i energicznie wymieszać, dzięki temu nasz ser będzie miał porowatą strukturę.

Ser przekładamy do miseczki wyłożonej folią spożywczą, aby nadać mu kształt. Studzimy i umieszczamy w lodówce do całkowitego schłodzenia i stężenia.


Oczywiście ser możemy przygotować z ulubionymi dodatkami np. kminek, suszone pomidory, oregano. Wszystko zależy od inwencji twórczej :)


Komentarze

  1. Będę robić ten ser i mam pytanie. Czy żółtko się nie zetnie w gorącej masie serowej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A, jeszcze jedno pytanie, ile czasu musi tężeć w lodówce?

      Usuń
    2. Żółtko należy szybko wmieszać do masy, tak aby nie powstały grudki. Ser po całkowitym wystudzeniu powinien już stężeć :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Popularne posty