Tradycyjny hamburger
Duuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;)
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki.
W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok.
Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut.
Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki.
Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć je z piekarnika. Posmarować musztardą, ułożyć sałatę, pomidora, hamburgera, bekon, ogórek oraz cebulę. Polać ketchupem i przykryć drugą częścią bułki.
Oczywiście możemy dodać też plasterek sera i w ten sposób zrobić cheeseburgera.
Składniki (na 4 duże hamburgery):
- 400g mielonej wołowiny
- 1 mała cebulka
- 1 jajko
- 4 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
- 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe)
- 4 plasterki boczku wędzonego
- mała główka sałaty
- 2 pomidory malinowe
- kilka plastrów cebuli
- ogórek konserwowy lub kiszony
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki majonezu
- ketchup
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki.
W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok.
Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut.
Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki.
Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć je z piekarnika. Posmarować musztardą, ułożyć sałatę, pomidora, hamburgera, bekon, ogórek oraz cebulę. Polać ketchupem i przykryć drugą częścią bułki.
Oczywiście możemy dodać też plasterek sera i w ten sposób zrobić cheeseburgera.


Komentarze
Prześlij komentarz