Tradycyjny hamburger

Duuuużo lepszy niż ten z fast foodów :) soczyste mięso, jędrne warzywa... nic więcej nie potrzeba. No może... domowe frytki z piekarnika! Ale o tym później ;)






Składniki (na 4 duże hamburgery):
  • 400g mielonej wołowiny
  • 1 mała cebulka
  • 1 jajko
  • 4 łyżki bułki tartej
  • sól i pieprz
  • 4 bułki do hamburgerów (najlepiej domowe)
  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • mała główka sałaty
  • 2 pomidory malinowe
  • kilka plastrów cebuli
  • ogórek konserwowy lub kiszony
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 łyżki majonezu
  • ketchup


Przygotowanie:

W dużej misce wymieszać mięso, drobno posiekaną cebulkę, jajko i bułkę tartą. Doprawić solą i pieprzem.
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C.
Sałatę posiekać i wymieszać z majonezem. Pomidory i ogórki pokroić w plasterki.
W na suchej rozgrzanej patelni usmażyć plastry boczku. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, odłożyć na bok.
Na tłuszczu który wytopił się na patelnie podsmażyć z obu stron hamburgery. Powinny być dosyć duże i płaskie (około 1 cm grubości). Następnie piec w piekarniku przez około 5 minut.
Na ostatnie 2 minuty włożyć do piekarnika przecięte na pół bułki.
Kiedy bułki już będą gotowe, wyciągnąć  je z piekarnika. Posmarować musztardą, ułożyć sałatę, pomidora, hamburgera, bekon, ogórek oraz cebulę. Polać ketchupem i przykryć drugą częścią bułki.

Oczywiście możemy dodać też plasterek sera i w ten sposób zrobić cheeseburgera.



Komentarze

Popularne posty