Muffinki bananowe
Muffiny to doskonały sposób na deser, jak również leniwe, niedzielne śniadanie na słodko. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wyciągnięte z piekarnika, jeszcze ciepłe bardzo szybko znikają ;)
Składniki (12 muffinów):
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru (może być pół na pół z domowym cukrem waniliowym)
- 1/2 szklanki oleju
- 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub mleka
- 1 jajko
- 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto)
- 2 banany
Przygotowanie:
Wymieszać osobno składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych i dodać rozgniecione widelcem banany. Wymieszać do połączenia składników.
Piec w natłuszczonej lub wyłożonej papilotkami formie przez 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni C.
Muffinki bananowe NajLepsze na świecie i taka łatwizna, że nawet facet zrobi. Dziękuję Alex
OdpowiedzUsuńDołączam do grona muffinkowych fanów! Są przepyszne..
OdpowiedzUsuń