Pieczona pierś z kaczki
Wykwintny obiad dla zabieganych, świetna propozycja na ważniejsze okazje. Kaczka przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta, aromatyczna, z pyszną chrupiącą skórką. Jeśli zamarynujemy ją dzień wcześniej, to przygotowanie zajmie nam tylko 25 minut!
Doskonałym dodatkiem będą tu jabłka pieczone z żurawiną.
Składniki:
Doskonałym dodatkiem będą tu jabłka pieczone z żurawiną.
Składniki:
- 2 piersi kaczki (ze skórą)
- czosnek
- tymianek
- rozmaryn
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić nacięcia na skórze, nie przecinając przy tym mięsa. Obsypać przyprawami i pociętym w płatki czosnkiem. Umieścić na noc w lodówce.
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na mocno rozgrzaną patelnię położyć mięso (obrane wcześniej z płatków czosnku) skórą do dołu i smażyć przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Mięso włożyć do piekarnika na około 5 minut. Po wyjęciu zostawić na chwilę aby odpoczęło.
Komentarze
Prześlij komentarz