Krówki waniliowe
Pyszne i łatwe w przygotowaniu. Nie są na pewno dietetyczne, ale ich zaletą jest to, że wiemy dokładnie z czego są przygotowane, żadnej chemii :) Obiecuję, że zrobią furorę na każdej imprezie.
Jest to też doskonały pomysł na prezent DIY. Gotowe cukierki możemy opakować w celofan, papier do pieczenia lub pudełko po innych czekoladkach.
Składniki:
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
150 g domowego cukru waniliowego
65 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.
Kiedy masa mocno zgęstnieje i uzyska karmelowy kolor, trzeba ją bardzo często mieszać, bo łatwo się przypala.
Masę trochę przestudzić i wlać do kwadratowej formy, najlepiej plastikowego pudełka, wtedy nie powinno być problemu z wyjęciem. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Jeżeli rano okaże się, że masa nie jest wystarczająco twarda, można ją jeszcze raz umieścić w garnku i gotować do czasu aż zgęstnieje jeszcze bardziej.
Gotową masę pokroić w kosteczki.
Jest to też doskonały pomysł na prezent DIY. Gotowe cukierki możemy opakować w celofan, papier do pieczenia lub pudełko po innych czekoladkach.
Składniki:
300 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
150 g domowego cukru waniliowego
65 g masła
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieścić w garnku z grubym dnem i gotować na średnim ogniu mieszając co jakiś czas.
Kiedy masa mocno zgęstnieje i uzyska karmelowy kolor, trzeba ją bardzo często mieszać, bo łatwo się przypala.
Masę trochę przestudzić i wlać do kwadratowej formy, najlepiej plastikowego pudełka, wtedy nie powinno być problemu z wyjęciem. Włożyć do lodówki na kilka godzin lub na noc.
Jeżeli rano okaże się, że masa nie jest wystarczająco twarda, można ją jeszcze raz umieścić w garnku i gotować do czasu aż zgęstnieje jeszcze bardziej.
Gotową masę pokroić w kosteczki.
Komentarze
Prześlij komentarz