Domowy cukier waniliowy
Od pewnego czasu zaczęłam zwracać coraz większą uwagę na skład produktów, które lądują w moim koszyku... Nie zdajemy sobie nawet sprawy z tego jak wiele produktów, spożywanych przez nas na co dzień, nafaszerowanych jest chemią, zamiennikami naturalnych produktów... A to oczywiście odbija się na naszym zdrowiu.
I tu dochodzimy do cukru wanilinowego.
"Cukier wanilinowy jest chemiczną podróbką waniliowego. Wanilina to co prawda związek organiczny, który w laskach wanilii odpowiada za ich smak i zapach. Jednak biorąc pod uwagę wysokie koszty produkcji wanilina otrzymywana jest syntetycznie i stosowana w przemyśle spożywczym właśnie jako składnik aromatyczny cukru wanilinowego. Tak więc to co kupujesz często jako „cukier waniliowy” z prawdziwą wanilią ma niestety niewiele wspólnego."
(źródło:http://www.zajadam.pl/opinie-testy/cukier-waniliowy-czy-wanilinowy)
A przecież tak łatwo możemy przyrządzić domowy zapas PRAWDZIWEGO, aromatycznego CUKRU WANILIOWEGO :)
Składniki:
- 0,5 kg drobnego cukru
- 2 laski wanilii
- szczelnie zamykany słoiczek
Przygotowanie:
Cukier wsypać do słoiczka. Lasku wanilii rozciąć wzdłuż i przeciąć na pół. Włożyć do słoika, zakręcić i potrząsnąć. Za 2-3 dni cukier powinien być gotowy :) Warto co jakiś czas potrząsnąć słoiczkiem żeby cukier się nie zbrylał.
W miarę zużywania zapasu, możemy po prostu dosypywać cukru, ta ilość wanilii bardzo długo będzie go aromatyzowała.
Taki domowy cukier można używać do wypieków, ale także do słodzenia np. kawy :)
P.S. Może warto spróbować z brązowym cukrem? ;)
Komentarze
Prześlij komentarz