Francuska zupa cebulowa

Tradycyjna francuska zupa cebulowa, niezastąpiona w czasie zimowych przeziębień. Wyrafinowane danie z prostych składników.





Składniki:


1 kg cebuli
1,5 l bulionu warzywnego
oliwa z oliwek
50 g masła
1 łyżka mąki
sól i pieprz
bagietka
100 g sera ementaler




Przygotowanie:


W garnku rozgrzać oliwę z oliwek, do oliwy dodać masło. Na gorący tłuszcz wrzucić pokrojone cebule. Dusić przez 15-20 minut do momentu, aż cebula uzyska ładny, złoty kolor, bardzo często mieszając.

Następnie dodać mąkę i cały czas mieszać przez mniej więcej 3-4 minuty. Całość zalać 1,5 l bulionu warzywnego, zamieszać. Od momentu zagotowania się zupy zmniejszyć ogień i gotować jeszcze przez mniej więcej 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Doprawić solą i pieprzem do smaku.


Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Bagietkę pokroić i posypać startym serem, zapiec w piekarniku.


Komentarze

  1. Czułam, że to będzie dobra zupa, ale nie wiedziałam, że aż tak :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty