Konfitura z pomarańczy
Wiem, wiem... to nie sezon na konfitury... ale na pomarańcze jak najbardziej!
Konfitura z pomarańczy ma smak dość specyficzny, kto próbował ten wie ;) Można się zakochać, ale można ją też nienawidzić. W każdym razie spróbować zawsze warto!
Konfitura z pomarańczy ma smak dość specyficzny, kto próbował ten wie ;) Można się zakochać, ale można ją też nienawidzić. W każdym razie spróbować zawsze warto!
Składniki:
- 6-7 dużych, soczystych pomarańczy
- 2 szklanki cukru
- sok z połowy cytryny
Przygotowanie
Pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z dwóch bardzo cieniutko obrać skórkę (najłatwiej obieraczką do warzyw) i pokroić w drobne paseczki. Każdą dokładnie obrać, tak aby pozostał sam miąższ (bez białych części.
W garnku umieścić miąższ, pokrojoną skórkę (można dodać także skórkę z połowy cytryny), sok z cytryny i cukier.
Gotować na małym ogniu 1-1,5h, aż odparuje. Można sprawdzić czy jest gotowa wkładając odrobinę na łyżce do lodówki, powinna dość szybko stężeć.
Przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować.
Komentarze
Prześlij komentarz