Muffinki bananowe

Muffiny to doskonały sposób na deser, jak również leniwe, niedzielne śniadanie na słodko. Ich przygotowanie nie zajmuje dużo czasu, a wyciągnięte z piekarnika, jeszcze ciepłe bardzo szybko znikają ;)


Składniki (12 muffinów):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru (może być pół na pół z domowym cukrem waniliowym)
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki maślanki, kefiru lub mleka
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka rumu, brandy lub likieru (np. amaretto)
  • 2 banany

Przygotowanie:

Wymieszać osobno składniki suche i mokre. Wlać składniki mokre do suchych i dodać rozgniecione widelcem banany. Wymieszać do połączenia składników.
Piec w natłuszczonej lub wyłożonej papilotkami formie przez 20 minut (do suchego patyczka) w temperaturze 175 stopni C.

Komentarze

  1. Muffinki bananowe NajLepsze na świecie i taka łatwizna, że nawet facet zrobi. Dziękuję Alex

    OdpowiedzUsuń
  2. Dołączam do grona muffinkowych fanów! Są przepyszne..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne posty