Tarta z jabłkami i budyniem

O tej porze roku o świeże owoce ciężko, więc wybieramy z tego co natura nam oferuje. Padło na jabłka :) Świetnie komponują się z delikatnie waniliowym budyniem,rodzynkami i cynamonem...





Składniki:
  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 3 łyżki  cukru
  • szczypta soli
  • 1 jajko

  • budyń waniliowy
  • 0,5 l mleka
  • 3 duże jabłka
  • 3 łyżki drobnych rodzynek
  • cynamon i cukier puder do posypania
  • masło do nasmarowania formy
  • łyżka bułki tartej 

Przygotowanie:

Mąkę wymieszać z pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem, dodać jajko i szybko zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku).

Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki.
Jabłka pokroić w talarki.

Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę.  Ponownie umieścić w lodówce na około 10 minut (jeśli ciasto będzie zimne boki nie powinny opaść).

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika na 10 minut. Należy pilnować aby spód się nie podnosił, jeżeli tak się stanie wystarczy przekłuwać powstające bąble.

Na podpieczony spód wylać budyń, poukładać jabłka i oprószyć cynamonem. Piec przez 25-30 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.






Komentarze

Popularne posty