Tarta z jabłkami i budyniem
O tej porze roku o świeże owoce ciężko, więc wybieramy z tego co natura nam oferuje. Padło na jabłka :) Świetnie komponują się z delikatnie waniliowym budyniem,rodzynkami i cynamonem...
- 250 g mąki pszennej
- 150 g zimnego masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 jajko
- budyń waniliowy
- 0,5 l mleka
- 3 duże jabłka
- 3 łyżki drobnych rodzynek
- cynamon i cukier puder do posypania
- masło do nasmarowania formy
- łyżka bułki tartej
Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z pokrojonym masłem, szczyptą soli i cukrem, dodać jajko i szybko zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i umieścić w lodówce na minimum pół godziny (można w zamrażalniku).
Przygotować budyń według przepisu na opakowaniu, do gotowego dodać rodzynki.
Jabłka pokroić w talarki.
Formę do ciasta nasmarować masłem i posypać bułką tartą, nadmiar strzepnąć.
Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim formę. Ponownie umieścić w lodówce na około 10 minut (jeśli ciasto będzie zimne boki nie powinny opaść).
Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach i włożyć do piekarnika na 10 minut. Należy pilnować aby spód się nie podnosił, jeżeli tak się stanie wystarczy przekłuwać powstające bąble.
Na podpieczony spód wylać budyń, poukładać jabłka i oprószyć cynamonem. Piec przez 25-30 minut w 170 stopniach. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz