Domowe masło
Zapewne wszyscy pamiętamy opowieści o tym, jak nasze babcie własnoręcznie wyrabiały masło, w drewnianych maselnicach, ze świeżej śmietanki zebranej z mleka... Dziś ten produkt jest dostępny w każdym sklepie i taka domowa produkcja masła wydaje nam się być czymś absurdalnym, czasochłonnym i niepotrzebnym. Ale kiedy po raz kolejny spędzam w sklepie 15 minut czytając etykiety i szukając masła w którego składzie znajdę jak najmniej "dodatków"... Poddaję się, chwytam świeżą śmietankę i biegnę do domu produkować własne, zdrowe masło :)
Składniki:
Śmietanka - najlepiej świeża, prosto od krowy. Jeżeli nie mamy dostępu do takiej możemy wykorzystać śmietankę 30% z kubeczka. Ilość jest dowolna, w zależności od tego ile chcemy otrzymać masła (ja użyłam 400 ml i otrzymałam około pół kostki masła)
Szczypta soli
2 szklanki lodowatej wody
Przygotowanie:
Mocno schłodzoną śmietankę wraz ze szczyptą soli wlać do miksera i ubijać. Kiedy śmietana się ubije nie przestawać miksować, do momentu kiedy wyraźnie zaczną się oddzielać grudki masła. Przez sitko odlać maślankę (oczywiści można ją wypić, taka domowa jest przepyszna). Z masła uformować kulkę, zalać zimną wodą i urabiać, aby wypłukać z resztek maślanki, wodę odlać i czynność powtórzyć. Masło wyciągnąć z wody i uformować osełkę. Przechowywać w lodówce. Gotowe :)
Chyba zacznę sama robić :)
OdpowiedzUsuń