Domowe nuggets'y

Wszyscy czasem ulegamy pokusom. Część z nas nie może przejść obojętnie obok cukierni, a inni... Koło fast-food'ów. Doskonale wiemy jak bardzo niezdrowe dla nas jest to jedzenie, ale czasem chcemy się po prostu oderwać od codziennych posiłków. Dla mnie jednak, największym grzechem jest zabieranie dzieci do McDonalda i przyzwyczajanie ich od najmłodszych lat do tak niezdrowego jedzenia, które i tak już wystarczająco mocno kusi kolorowymi opakowaniami i zabawkami dołączanymi do zestawu.
Zamiast tego, proponuję  przygotowanie domowej wersji McNuggets! Takiej bez konserwantów, w której wszystkie składniki są przez nas kontrolowane.




Składniki:

2 pojedyncze piersi kurczaka
łyżeczka curry
szczypta papryki (dowolnie ostrej lub słodkiej)
sól
pieprz

2 szklanki niesłodzonych płatków kukurydzianych
kilka łyżek mąki kukurydzianej (ew. pszennej)
2 jajka roztrzepane z łyżką mleka
olej do smażenia (najlepszy kokosowy, bezzapachowy)


Przygotowanie:

Kurczaka myjemy i oczyszczamy z błonek. Kroimy na kwadraciki o boku około 2 cm i grubości 1 cm. Przyprawiamy curry, papryką oraz solą i pieprzem i odstawiamy do lodówki na co najmniej 20 minut.
Płatki kukurydziane rozdrabniamy w blenderze. Można zamiast tego rozsypać płatki na desce i przejechać po nich wałkiem do ciasta. 
Każdy kawałek panierujemy najpierw w mące, potem w jajku i na koniec w płatkach kukurydzianych. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Idealnym dodatkiem będzie Kremowy sos curry.



Komentarze

Popularne posty