Francuskie poduszeczki

Ciasto francuskie w wersji wytrawnej. Banalne w przygotowaniu, a smak ma niebiański...
Ostrzegam! Jeżeli zamierzacie je postawić na stole z przekąskami na imprezie, to lepiej od razu przygotujcie więcej porcji, bo bardzo szybko zaczną znikać!





Składniki:

Opakowanie ciasta francuskiego
80 g szynki lun innej wędliny
100 g żółtego sera
szalotka
łyżka posiekanego szczypiorku (opcjonalnie)
jajko 
mały kubeczek  kwaśnej śmietany 18%
sól i pieprz
masło do wysmarowania formy


Przygotowanie:

Ciasto francuskie pociąć na kwadraty o boku 10 cm. Formę do muffinek wysmarować masłem i wyłożyć wyciętymi kwadratami, tak aby rogi wystawały ponad foremki.

Szynkę pociąć na drobne kawałki, ser zetrzeć na tarce, szalotkę posiekać.Wymieszać ze szczypiorkiem i porozkładać do foremek.

Śmietanę wymieszać z jajkiem, doprawić solą i pieprzem. Nałożyć po łyżce masy do każdej foremki.

Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 20-25 minut. Podawać ciepłe.


Przekąski doskonale komponują się z kremowym sosem curry





Komentarze

Popularne posty