Mleko kokosowe

Co raz częściej wykorzystywane w naszych kuchniach, co raz częściej zwracamy też uwagę na jego "zbyt bogaty" skład na etykiecie. A nikt nie chce się przecież truć konserwantami. Moja dzisiejsza propozycja to przygotowanie domowego mleka kokosowego, bez konserwantów i zagęstników i duuuużo tańszego niż to ze sklepu :)
Mleko możemy przygotować w dwóch wersjach, w zależności od jego przeznaczenia:
  • bardziej tłuste (przepis I) - do gotowania np. potraw kuchni tajskiej, do ciast i deserów itp.
  • mniej tłuste (przepis II) - do koktajli, do kawy, do płatków z mlekiem
Mleko roślinne ma jeszcze jedną ważną zaletę. Jest dużo zdrowsze od mleka pochodzenia zwierzęcego. Człowiek jako jedyny ssak pije mleko innych zwierząt, nasze organizmy "przyzwyczaiły się" do tego i wytwarzają enzymy pozwalające nam na trawienie go. Ale nie u wszystkich. Już co trzeci Polak boryka się z nietolerancją laktozy (częściową lub całkowitą).

Z tych wszystkich powodów warto wyeliminować z diety, chociaż częściowo, mleko pochodzenia zwierzęcego i zastąpić je mlekiem roślinnym :)


Przepis I - mleko bardziej tłuste (do gotowania)

Składniki:

200 g wiórków kokosowych
4 szklanki gorącej wody

Przygotowanie:

Wiórki zalewamy 2 szklankami gorącej wody, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, a najlepiej na noc. 
Po tym czasie dolewamy 1 szklankę wrzątku i blendujemy wszystko przez kilka minut. Przelewamy przez gazę lub drobne sitko, dokładnie odciskamy.
Odciśnięte wiórki ponownie zalewamy szklanką wrzątku i blendujemy. Przelewamy przez gazę.
Gotowe :)




Przepis II - mleko mniej tłuste (do picia)

Składniki:

200 g wiórków kokosowych
2 litry gorącej wody

Przygotowanie:

Wiórki zalewamy 1 litrem gorącej i blendujemy przez kilka minut. Przelewamy przez gazę lub sitko i odciskamy. Czynność powtarzamy z drugim litrem wody i odciśniętymi wiórkami.
Gotowe :)




Takie mleko należy przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym słoiku lub butelce.

Rozwarstwianie jest naturalnym procesem, od mleka po prostu oddziela się śmietanka. Wystarczy wstrząsnąć butelką przed użyciem.

Jeżeli zamierzamy przygotować większą ilość mleka, to można je przelać do wyparzonych słoików, zawekować i przechowywać w lodówce.



Komentarze

Popularne posty