Zupa krem z zielonego groszku
Są takie dni kiedy ciężko nam jest znaleźć czas na przygotowanie obiadu. Na takie okazje zawsze mam w zanadrzu opakowanie mrożonego groszku, z którego mogę przygotować pyszną, pożywną i przede wszystkim ekspresową zupę krem.
450g groszku (mrożony lub świeży w sezonie)
600ml bulionu
2 szalotki
łyżka masła
1/2 łyżeczki ostrej papryki
2 łyżki soku z limonki
sól i pieprz
Do posypania (do wyboru):
grzanki
groszek ptysiowy
cheddar
parmezan
kminek
natka pietruszki
szczypiorek
mięta
bazylia
kwaśna śmietana lub jogurt grecki
Przygotowanie:
Szalotki posiekać, wrzucić do garnka z rozgrzanym masłem i podsmażyć. Groszek przepłukać i dorzucić do garnka. chwile podsmażyć mieszając i zalać bulionem. Gotować aż groszek będzie miękki, około 10 minut. Doprawić do smaku ostrą papryką, limonką solą oraz pieprzem. Zupę dokładnie zmiksować, można przecedzić przez sitko. Podawać posypaną wybranymi dodatkami.
Komentarze
Prześlij komentarz