Zupa krem z pieczonej papryki

Przepyszna zdrowa i bardzo sycąca :) Zaskoczy nawet najbardziej wymagające podniebienia! Można ją przygotować przy okazji wiosennego grilla, wystarczy zawinąć warzywa w folię aluminiową i upiec na kratce :)



Składniki:

3 czerwone papryki
4 pomidory
4 ząbki czosnku
średnia cebula lub 2 szalotki
0,5 litra bulionu warzywnego
gałązka tymianku
oliwa z oliwek
łyżka masła
sól i pieprz

Do posypania:

słonecznik
pestki dyni
płatki migdałów


Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 200°C. Warzywa dokładnie umyć. Papryki przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Z pomidorów wyciąć szypułki. Czosnek obrać. Ułożyć wszystko na blaszce do pieczenia i skropić oliwą z oliwek. Piec przez 35-40 minut, aż papryka będzie miękka. 

Paprykę umieścić w woreczku foliowym na kilka minut, powinna sparować i skórka będzie łatwiej odchodzić. Pomidory i paprykę obrać ze skórki i pokroić w kosteczkę.

Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym maśle. Dodać pomidory, paprykę, czosnek, bulion i gałązkę tymianku. Gotować około 20 minut.

Wyjąć gałązkę tymianku, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie zblendować.

Podawać posypaną płatkami migdałów lub uprażonym na suchej patelni słonecznikiem lub pestkami dyni. 

Smacznego!

Komentarze

Popularne posty