Pieczony czosnek

Czosnek. Samo zdrowie!
Troszeczkę zapomniany w polskiej kuchni ze względu na charakterystyczny zapach, którego ciężko się pozbyć... Ale pozwólmy mu wrócić, bowiem przyniesie ze sobą wiele dobrego.

Czosnek jest znany ze swoich właściwości bakteriobójczych, zawiera antyoksydanty, działa także przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Co ciekawe wpływa także pozytywnie na libido ;)
Najzdrowszy jest w wersji surowej, długotrwała obróbka termiczna pozbawia go niestety niektórych właściwości, nadal jednak działa antyutleniająco i grzybobójczo.

Pieczony czosnek smakuje zaskakująco inaczej, nie jest tak ostry jak w surowej wersji. W tej formie nadaje się np. do rozsmarowywania na tostach lub jako dodatek do masła. Warto przygotować go w większej ilości lub przy okazji pieczenia mięsa w piekarniku.




Składniki:

kilka główek czosnku (koniecznie polski, a nie chiński!)
oliwa z oliwek
folia aluminiowa

Przygotowanie:

Z każdej główki odciąć końcówkę tak aby odsłonić ząbki czosnku. Skropić oliwą i zawinąć w folię aluminiową. 
Piec w 180°C przez 30-40 minut.

Komentarze

Popularne posty