Pieczona pierś z kaczki

Wykwintny obiad dla zabieganych, świetna propozycja na ważniejsze okazje. Kaczka przygotowana w ten sposób jest bardzo soczysta, aromatyczna, z pyszną chrupiącą skórką. Jeśli zamarynujemy ją dzień wcześniej, to przygotowanie zajmie nam tylko 25 minut! 
Doskonałym dodatkiem będą tu jabłka pieczone z żurawiną.






Składniki:

  • 2 piersi kaczki (ze skórą)
  • czosnek
  • tymianek
  • rozmaryn
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

Piersi umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem zrobić nacięcia na skórze, nie przecinając przy tym mięsa. Obsypać przyprawami i pociętym w płatki czosnkiem. Umieścić na noc w lodówce.

Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Na mocno rozgrzaną patelnię położyć mięso (obrane wcześniej z płatków czosnku) skórą do dołu i smażyć przez 4 minuty, następnie przewrócić na drugą stronę i smażyć jeszcze przez 3 minuty. Mięso włożyć do piekarnika na około 5 minut. Po wyjęciu zostawić na chwilę aby odpoczęło.




Komentarze

Popularne posty