Thumbprint cookies

Pyszne kruche ciasteczka :) Ja użyłam do nich domowej konfitury z pomarańczy, ale możemy z powodzeniem użyć każdej innej, ważne żeby była gęsta i nie wypływała z ciasteczek podczas pieczenia.




Składniki:


125 g masła, zimnego i pokrojonego w plastry
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko
110 g mąki pszennej
110 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli

Konfitura np. z pomarańczy 



Przygotowanie:

Masło posiekać, dodać pozostałe składniki (oprócz konfitury) i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią  i włożyć do lodówki na 30 minut. 

Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i robić w nich wgłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki, nakładać po łyżeczce konfitury.

Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut.



Komentarze

Popularne posty