Thumbprint cookies
Pyszne kruche ciasteczka :) Ja użyłam do nich domowej konfitury z pomarańczy, ale możemy z powodzeniem użyć każdej innej, ważne żeby była gęsta i nie wypływała z ciasteczek podczas pieczenia.
Składniki:
125 g masła, zimnego i pokrojonego w plastry
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko
110 g mąki pszennej
110 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Składniki:
125 g masła, zimnego i pokrojonego w plastry
1/3 szklanki cukru pudru
1 żółtko
110 g mąki pszennej
110 g zmielonych migdałów lub orzechów laskowych
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
Konfitura np. z pomarańczy
Przygotowanie:
Masło posiekać, dodać pozostałe składniki (oprócz konfitury) i zagnieść. Uformować kulkę, owinąć folią i włożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie z ciasta odrywać kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formować kulki i robić w nich wgłębienie palcem lub końcem drewnianej łyżki, nakładać po łyżeczce konfitury.
Piec w temperaturze 170ºC przez 13 - 15 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz